När är det bäst med privatlån eller kreditkort?

när passar privatlån bättre än kreditkortFunderar du på om du skall söka ett privatlån eller ett kreditkort? Vi skall se lite på fördelarna och nackdelarna med kreditkort och privatlån eller blancolån och jämföra dessa.

Innan du söker ett lån eller kreditkort måste du ha bestämt dig vad du skall göra med lånet och hur snabbt du har tänkt att betala lånet tillbaka. Helt generellt sätt kan vi säga att om du skall använda en relativt stor summa på att köpa en vara eller tjänst som du inte kan betala tillbaka snabbt så är normalt privatlån bättre än kreditkort därför att du normalt får lägre ränta på privatlån än på kreditkort.

Fördelarna med ett kreditkort är att om du är strukturerad kan du faktiskt spara pengar på att använda ett kreditkort. Med ett lån kan du aldrig spara pengar, ett lån kostar alltid pengar.

Privatlån har normalt lägre ränta än kreditkort

Privatlåln har normalt sätt lägre ränta än kreditkort, detta betyder att om du kommer att ha utestående skulder en lång stund fram i tiden så spar du penger på att ha ett privatlån jämfört med ett kreditkort. Den nominella räntan på kreditkort ligger normalt på mellan 9% till 17% men kan vara på upp till 25% och på ett privatlån ligger räntan normalt på mellan 3,5%-12% men kan ligga så högt som på 18%.  Den effektiva räntan ligger oavsett vilket kreditkort lite högre än den nominella räntan därför att i den effektiva räntan är också alla avgifter inräknat. Det kreditkort som kanske har den lägsta räntan i marknaden för kreditkort är Remember Flex kortet där du kan få en ränta ända ner på 9,74% (individuell ränta på mellan 9,74% – 24,74%). Gå hit för att läsa mera om skillnaden på nominell och effektiv ränta.

Principen du bör känna till: normalt lönar det sig att ha privatlån än kreditkortsskulder därför att räntan på privatlånet normalt är lägre än på kreditkortet.

Om du skall köpa en dyr vara som en bil, reparera huset eller köpa en resa eller liknande som kostar så mycket pengar att du inte har råd att betala tillbaka det snabbt så lönar det sig med ett privatlån kontra ett kreditkort.

Med Kreditkort är det möjligt att spara pengar

Ett kreditkort fungerar lite annorlunda än ett lån . Så länge du betalar tillbaka det du har lånat på kortet vid den första avbetalningen så kommer det inga räntekostnader på kortet. Dvs så länge som du betalar tillbaka all kredit du använder vid den första avbetalningen så är det gratis att använda kreditkortet, eller rättare sagt så kommer det då inga räntekostnader på kortet.

Kreditkort har normalt fördelar som du kan spara pengar på. Med ett privatlån kan du inte spara pengar. Nästan alla kreditkort har olika typer at förmåner som du kan spara pengar på som till exempel bensinrabatt, gratis reseförsäkring, rabatt när du handlar i vissa butiker osv. Listan på fördeler hos kredittkortsföretagen kan göras lång.

Principen du bör känna till: Så länge som du betalar tillbaka alla pengar du använder på kreditkortet vid den första avbetalningen så lönar det sig alltid att  ha ett kreditkort istället för ett privatlån.

Om du har höga kreditkortsskulder så bör du refinansiera till ett privatlån

Har du många dyra skulder du har problem med att betala tillbaka? Inte vänta, gör något med det med en gång. Många människor slarvar med att betala ned kreditkortsskulder och andra smålån och hamnar pga detta i en ikke fördelaktig skuldsituation med höga räntekostnader varje månad på dyra lån. Lösningen för att få ned kostnaderna på dyra smålån och kreditkortsskulder är att samla dessa i ett privatlån genom en lånerefinansiering. Du kan spara mycket penger på att få ned räntan. Ränteskillnaden kan vara stor. Du kan till exempel få från 17% i effektiv ränta till 6% i effektiv ränta. Kostnaden för ett lån med 17% är nästan 3 gånger högre än för ett lån med 6% i effektiv ränta. Kostnaderna för lånet kan altså bli mindre än halverade, vilket kan betyda mycket för din privata ekonomi.

Du behöver pengar snabb till en potentiellt mycket lönsam investering

Detta kan vara en riskabel strategi beroende av vad du skall göra, men kan i några tillfällen också vara helt avgörande för att du inte skall missa en god investering. Om du inte har några andra alternativ än privatlån eller kreditkort så är det några enkla principer du bör tänka på. Om du behöver ett lån längre än 1 månad så är det bättre att ta ett privatlån än ett kreditkort. Om du behöver att ta ett lån i kortare tid än 1 månad är kreditkort ett bättre alternativ om kreditgränsen är hög nog. Om inte kan du kompleterra med ett blancolån. Vad som betyder en god investering kan variera men kan till exempel vara du måste ha lite extra pengar för att kunna köpa ditt drömhus eller kanske har du en sällan god investering andra ställen som du kan tjäna pengar på.

Hur mycket pengar behöver du till det som du skall göra?

Kom ihåg att kreditkort har en lägre kreditgräns än ett privatlån. De flesta kreditkort har 100 000 i kreditlimit som tex Norwegain kreditkort och Remember More, medan ett privatlån har en högsta lånegräns på ända upp till 500 000 kr som till exempel privatlån hos Lendo eller privatlån hos Zmarta.

Privatlån eller Kreditkort för Dummies – den enkla översikten

I denna enkle översikten antar vi att privatlån har lägre ränta än kreditkort.

Du skall göra stora köp och kommer att ha lånet relativt länge, i minst 1 år Privatlån är bättre än kreditkort

Du skall göra medelstora köp och du kommer att ha lånet i minst 4 månaderPrivatlån är bättre

Du skall göra alle typer av köp; stora, mellanstora eller små köp som du kommer till att betala tillbka innan 1 månadKreditkort är bättre