Låna till kontantinsatsen

Privatlån listan bildBehöver du pengar till kontantinsatsen för att ha råd att köpa huset eller lägenheten du drömmer om?

Ett vanligt sätt att låna till kontantinsats är att ta ett privatlån. Ett privatlån har som regel relativt sätt låg ränta och lånet kan ofta delas upp på en löptid på upp til 15 år. Detta gör att kostnaden sprids ut på en längre period. Privatlån kallas också för blancolån.

Vad är kontantinsats?

När man tar ett bolån för att köpa hus eller lägenhet har man möjlighet att ta ett bolån på upp till 85% av bostadens värde. Resten av pengarna, dvs 15% måste finansieras på ett annat sätt. Det är dessa 15% som kallas för kontantinsats. Reglerna om kontantinsats för bolån har varit gällande sen 2010. Finansinspektionen har tillsyn över att bankerna håller sig efter kraven. De 85% av bolånet kallas också ofta bottenlån och de resterande 15%, altså kontantinsatsen, kallas ofta också för topplån.

Det är väldigt många människor som inte har dessa 15% i sparade medel att ta av. De som inte har egna pengar måste spara eller hitta en finansieringslösning för att komma runt problemet. En lösning till detta är att låna från närstående och en annan lösning är att ta ett privatlån.

Hur gör man för att låna till kontantinsats?

Om du har bestemt dig for at använda ett privatlån som handpenning till kontantinsats kan de det vara smart att ansöka om ett lånelöfte från olika banker. Ett lånelöfte är ett slagt förhandsbesked från en bank innan en kommande låneansökan om hur stort belopp du kan låna till.

Du bör ta reda på hur stort bolån du kan ta innan du söker ett privatlån till kontantinsats så att du inte först tar ett privatlån och sen inte får godkänt låneansökan. Det är viktigt att du gör en realistisk värdering och kalkyl av din egen ekonomi så att du vet vad du har råd med. Vad gäller lån vill banken vill att du skall ha marginaler att gå på som att du till exempel tål en höjning av räntan.

Jämför privatlån – ansök flera ställen

Ett privatlån har högre ränta än ett bolån och räntan på ett privatlån varierar i större grad från bank till bank än ett bolån gör. Därför bör du ansöka privatån på flera ställen så att du kan jämföra lån och välja det bästa erbjudandet.

Anledningen et privatlån har högre ränta är att det är ett lån utan säkerhet. Eftersom banken inte har någon säkerhet för pengarna de lånar ut tar de kompensation för risken i form av högre ränta. Därför är det extra viktigt att du ansöker privatån på flera ställen så att du kan få ned kostnaden och få det billigaste lånet.

Lendify