Båtlån – Låna till båt
Vi går igenom vilka alternativ du har för att ta lån till att köpa båt och ta ett båtlån. Det finns flera olika sätt att finansiera ett båtköp. Med ett båtlån utan säkerhet kan man låna pengar till hela köpesumman och behöver ingen kontantinsats. Det går också att ta ett båtlån med säkerhet eller att finansiera köpet genom att öka bolånet. Vi skall se närmare på båtlån utan säkerhet och båtlån med säkerhet och ge dig lite tips på vad du bör tänka på när du skall köpa båt.
Våra toppval för båtlån
Eftersom att de flesta långivarna har individuell ränta måste du ansöka om lån för att veta vilken ränta du kan få. Därför kan det vara bra ansöka på flera ställen så att du kan jämföra och välja det bästa erbjudandet.
Jämför båtlån utan säkerhet – Ansök på flera ställen för att hitta lånet som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och inte bindande.
De flesta lån som erbjuds som båtlån på nätet är lån utan säkerhet som används till båtköpet, det vill säga helt vanliga privatlån. Generellt sätt kan man säga att de är de stora och traditionella bankerna som erbjuder båtlån med säkerhet och att de flesta av de andra aktörerna erbjuder lån utan säkerhet.
Båtlån utan säkerhet
Ett båtlån utan säkerhet är i princip detsamma som ett lån utan säkerhet eller ett privatlån som det vanligtvis kallas. Eftersom att lånet är tilltänkt till att köpa båt kallas det båtlån(utan säkerhet). Detta är ett lån där du inte behöver att ställa pant för att få lånet, dvs ett helt vanligt lån utan säkerhet eller ett privatlån.
Det är flera fördelar med et lån utan säkerhet som helt digital ansökningsprocess, du behöver inte ha kontantinsats och du kan låna till hela kostnaden för att köpa båten. Om till exempel en båt kostar 230 000 kr kan du ta ett privatlån på den samma summan och betala ned hela båten med lånet.
Båtlån med säkerhet kan kallas för båtlån och det kan också hos en del aktörer falla in under billån eller kan kallas för fritidslån eller liknande termer.
Den nominella räntan på lån utan säkerhet ligger oftast mellan 4% – 14%, lite beroende på hur din ekonomiska situation ser ut. Det totala räntespannet för privatlån är på mellan 2,95% – 30%. Vanligtvis är det mindre uppläggningsavgifter på ett lån utan säkerhet än på ett lån med säkerhet. Viktigt att komma ihåg är att även om räntan på privatlån ofta är dyrare än lån med säkerhet har den flera fördelar och lösningen bidrar bidrar till att flera människor för möjlighet till att köpa den båten de önskar sig. Många har till exempel inte råd till att lägga en kontantinsats för att köpa båt.
Båtlån utan säkerhet passar bra till dig som har en bra inkomst men inte har sparat upp pengar till kontantinsatsen. Lånet ägnar sig också bäst till köp av mindre båtar med lägre köpesumma.
Maxbeloppet för osäkrade lån hos en enskild långivare är på 600 000 kr, så denna finansieringsformen fungerar på båtar under detta beloppet.
Fordeler med båtlån uten sikkerhet
- Du kan låna till 100% av köpesumman på båten.
- Du behöver inte kontantinsats för att kunna köpa båten.
- Ansökningsprocessen är helt digital.
- Flera långivare har inte uppstartskostnader på lånet.
Alla lån på listen ovanför kan användas till att köpa båt.
Båtlån med säkerhet
Båtlån med säkerhet innebär att objektet(båten) blir säkerhet för krediten hos banken. Säkerheten tas av banken för att minska den ekonomiska risken att ge ut ett lån. Denna typen av lån med säkerhet till båt erbjuds av olika banker i olika former. Vid ett lån med säkerhet är det ofta en uppläggningsavgift och banken eller långivaren har normalt sätt en del krav som måste följas för att kunna ta lånet.
Typiska krav för att ta ett båtlån eller fritidslån med säkerhet
- Minst 20 procent av objektets pris måste betalas kontant. Det kan göras genom kontant betalning eller gärna med ett inbytesobjekt.
- Det är ofta en minsta lånestorlek på ca 100 000 kr.
- Handlaren måste vara en professionell leverantör, du kan inte köpa fordonet av en privatperson.
- Fordonet måste vara helförsäkrat under kredittiden.
- Vid kredittidens slut får fordonet inte överstiga en viss ålder, tex att båten behöver vara avbetald innan den är 20 år gammal.
- Lånet betalas normalt av banken direkt till säljaren.
Återbetalningstiden kan normalt vara på mellan 1 – 15 år och den effektiva räntan på et båtlån med säkerhet ligger normalt under 6%.
Det finns olika typer av båtar som cabincruiser, daycruiser, RIB eller stor yacht. Några banker kan ha preferenser om speciella båttyper. Alla båtar har också en årsmodell och ett båtmärke.
Med et lån med sikkerhet må du og registrere båten i Skipsregisteret NOR hvis båten er over 7 meter, prisen på dette varierer men kan gå opptil noen tusen kroner. Hvis båten er under 7 meter vil de nok og kreve at du registrere båten i enten småbåtsregisteret eller i Securmark. For lånet er utbetalt må normalt også skjøtet være registrert på ny eier og panten må også være registrert i skipsregisteret. De fleste banker gjør opp eventuelle heftelser hvis du tar et på båtlån med sikkerhet. Men dette anbefaler vi at unsett hvordan du kjøper båten sjekker selv grundig om det ligger noen salgpant/heftelser på båten.
Vad bör jag tänka på när jag skall köpa båt?
Det finns många olika saker att tänka på när man skall köpa båt. Vi går igenom igenom de ekonomiska aspekterna och en del andra viktiga saker du bör tänka på när du köper båt.
Försäkra dig om att säljaren äger båten.
Be att få se säljarens ID, kvitton, försäkringshandlingar och alla andra viktiga papper som kan tänkas vara intressanta.
Se alltid efter om båten är belånad
En båt får generellt inte säljas förrän den har betalats av, men det kan finnas undantag.
Som köpare ska du tänka på att kontakta låneinstitutet eller banken och se vad de har för villkor och berätta att du ska köpa båten. Annars riskerar du att få betala en fordran som du inte visste fanns vid ett senare tillfälle.
Skriv alltid ett köpekontrakt
Att skriva köpekontrakt är det vanligaste köparna gör för att säkerställa ett tryggt köp. Utan ett köpekontrakt kan man i efterhand inte styrka vad man var överens om vid köpet.
Vi rekommenderar att kontraktet fylls ut av bägge parterna tillsammans. Lasta ned kontrakten på din PC och skriv ut kontrakten i så många kopior du önskar och kontrakten skall signeras av bägge parter.
Läs alltid igenom hela kontraktet innan du undertecknar det. Identifiera alltid ägaren/säljaren (be om ID-bevis eller liknande).
När du köper en båt av en båthandlare ska du se över villkoren i köpekontraktet så dessa är rimliga och återspeglar vad ni kommit överens om. Granskningen är extra viktig när du köper båten privat. För att få hjälp med detta kan du vända dig en jurist som är bra på båt som till exempel Båtjuristen.
Identifiera säljaren
Många som köper båt missar eller glömmer att identifiera säljaren. Om dolda fel skulle upptäckas, om det blir en tvist eller om andra problem skulle uppstå är det viktigt att ha ett köpekontrakt.
Gör upp affären på säljarens bankkontor
På så sätt kan du försäkra dig att eventuella lån på båten lösen, att säljaren är den han är och transaktionen blir registrerad i banken.
Andra viktiga saker du bör checka
Be om om att få se ägarbevis, försäkringshandlingar, servicehistorik, kontrollera skrov och motornummer för att utesluta stöldgods. Låt också gärna en auktoriserad besiktningsman se på båten, speciellt om båten är av det dyrare slaget. Betala heller aldrig handpenning.
Gör upp en budget
Innan du tar et båtlån bör du göra upp en budget så att du vet hur stora kostnader och hur stort lån du har råd att ta för att köpa den båten du vill ha.
Betala ned på båtlånet i takt med eller snabbare än värdefallet på båten
Detta är viktigt att tänka på när du köper båt, bil eller andra konsumentvaror som går ned i värde. Värdet på båt och bil går ned konstant av olika grunder. Båten förfaller och blir gammal, både tekniskt och fysiskt. Om du en dag vill sälja båten men försäljningsvärdet är lägre än ditt båtlån kommer du att ha skulder kvar om du säljer båten. Det är inte en bra situation att hamna i.
Registrering av båt
Fartyg med en längd om minst 12 meter och en största bredd om minst 4 meter är skepp och ska registreras i Trafikverkets sjöfartsregister. Fartyg kortare än 12 meter eller med en bredd mindre än 4 meter kallas båtar och kan registreras i fartygsregistrets båtdel.
En av fördelarna med att registrera båten är att det kan underlätta att du kan få tillbaka den vid en stöld. Detsamma om båten sliter sig i en storm. Varje år står polisen med upphittade båtar som de inte hittar ägaren till.
CE-märkning
Sedan sommaren 1998 ska alla fritidsbåtar 2,5–24 meter långa inom EU vara CE-märkta. Även importerade båtar.
När du skall köpa en båt som ska vara CE-märkt bör du alltså kontrollera att den faktiskt är CE-märkt. Dessutom skall du få med två viktiga handlingar: ”Försäkran om överensstämmelse” och ”Båtens instruktionsbok”. Dessa handlingar – som ska vara på svenska – är säljaren skyldig att tillhandahålla.
Båten ska också vara försedd med en tillverkarskylt. Skylten visar vem som är tillverkare, båtens modell, den konstruktionskategori båten är provad efter och max tillåtet personantal. CE-märket ska också finnas på skylten.
CIN-kod på skrovet
Båtar som är CE-märkta ska också ha ett skrovidentifikationsnummer, en CIN-kod. CIN-koden skall stå på båtens högra sida (styrbordssida) i aktern, under relingslisten. Koden skall också finnas på ett dolt ställe i båten. CIN-koden har 14 tecken visar när, var och av vem båten är byggd. Samma kod ska även finnas på ett dolt ställe i båten. Alla båtar som har importerats till Sverige och CE-märkts i efterhand har en kod som börjar på SE-IMP.
Vilka båtar måste man registrera i fartygsregistret?
Fritidsbåtar som anses som svenska och vars största längd är mellan 15 och 24 meter kommer att vara registreringspliktiga. Men om din fritidsbåt har en största längd av 14,99 meter eller mindre, så kommer det att vara frivilligt att registrera den. Du kan se alla handlingar som du behöver för registrering hos Transportstyrelsen.