Seniorlån – Lån till pensionärer

Seniorlån ger pensionärer möjligheten att låna pengar med villkor anpassade efter deras ekonomiska situation. Detta lån möjliggör förbättrad levnadsstandard eller finansiering av specifika behov genom att utnyttja bundet kapital, med anpassade återbetalningsplaner och räntor för äldre låntagares trygghet.

Var kan du låna pengar som pensionär?

  • Jämför över 30 lån med bara 1 upplysning
  • Välj bästa erbjudandet
  • Samla dina lån - Enkelt och effektivt
  Lånebelopp: 20 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. (Uppdaterat 2022-05-25.)
  • Största låneförmedlaren i Sverige - Jämför 40 långivare
  • Samla lån och krediter
  • Bra service
  Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 15 år
  Uppläggningsavgift: Från 0 kr
  Effektiv ränta: 2,95 % - 29,95 %
  Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5,69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5,55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. (Uppdaterat 2021-10-15.)
  • Låna till ny eller begagnad bil
  • Billån utan säkerhet
  • Ingen kontantinsats behövs.
  Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
  Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,75 %, start-/aviavg. 0 kr ger effektiv ränta 6,96 %. Totalkostnad: 219 262 kr eller 1 523 kr/månad (144 avbet.).
  • Jämför över 35 lån med bara 1 upplysning
  • Välj det bästa erbjudandet
  • Samla dina lån - effektivt
  Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
  • 100 % digital lånejämförelse
  • Gratis ansökan på 2 minuter
  • Svar direkt från upp till 39 långivare
  Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
Lån anpassade för dig

Jämför privatlån till pensionärer – Hitta lånet som passar bäst till dig.

Detta är ett lite känsligt område för många eftersom det på ett sätt kan anses som att vara diskriminerande, vilket vi håller med om, att det är ett problem att äldre inte kan få lån hos vissa banker. Äldre människor måste också ha en möjlighet att kunna hitta finansiering i ett modernt och välfungerande samhälle.

Lyckligtvis så finns det också banker och långivare som lånar ut pengar till pensionärer. Vi skall se på var du kan låna pengar utan säkerhet även om du är över 65 år gammal.

Vilka långivare kan ge lån till dig som är pensionär?

Behöver du pengar till någonting viktigt eller vill du realisera dina drömmar? Det finns lyckligtvis flera långivare som ger lån till dig som är över 65 år gammal, de flesta lån på vår lista av lån kan ge lån till dig som är äldre. Flera långivare lånar ut till pensionärer som till exempel Lendo, Sambla, Zmarta, Advisa eller Ferratum.

Hos till exempel Lendo kan alla personer över 18 år ansöka om lån och pensionen räknas som inkomst. Grundkravet för lån är på 110 000 kr i årsinkomst för lån över 30 000 kr och 100 000 kr för lån under 30 000 kr.

Sambla har också en åldersgräns på 18 år och ingen övre åldersgräns. Inkomstkravet är lite lägre på 8400 kr per månad vilket motsvarar 100 800 kr.

Hur kan jag öka mina chanser att få lån som pensionär?

Räkna ihop alla dina inkomster

När du räknar ihop din inkomst slå ihop och ta med alla intäkter du har. Ta med Statlig pension, tjänstepension, privatpension och eventuellt andra intäkter du här.

En medsökande ökar chanserna till att få lån

Att ansöka med en medsökande kan öka chanserna till att få lån. Har du en medsökande med bra ekonomi ökas dina chanser till att få lån avsevärt. En medsökande ökar inte bara chansen till att få lån men ökar också möjligheterna till att få ett större lån till en bättre ränta.

Sammanställ dina skulder

Räkna ihop alla dina utestående lån och skulder som bolån, kreditkort och andra lån och krediter.

Beräkna hur mycket pengar du har över varje månad

För att du skall bli beviljat ett lån måste banken se att du har pengar över varje månad. Har du inte det får du inte lån något ställe. Om du vill öka dina chanser bör du få en översikt på hur mycket pengar du har över att leva på varje månad. Räkna ihop din månatliga inkomst och beräkna dina månatliga utgifter. Desto bättre detta räknestycket ser ut desto större chans är det att du får lån. Sammanställer du en bra kalkyl så kan det förbättra dina chanser att få ett seniorlån.


Varför kan det vara svårt att få lån som pensionär?

När en bank skall get ett lån så vill de försäkra sig om att det är stor chans att låntagaren kan betala tillbaka sin skuld utan att hamna i ekonomiska problem. Hamnar låntagaren i ekonomiska problem så hamnar dessa problemen också hos banken.

Inte alla banker godkänner pension som inkomst

De flesta som är pensionärer har inte ett jobb så om banken inte godkänner din pension som inkomst så kan du inte få ett lån.

De flesta tjänar mindre pengar som pensionär än som yrkesaktiv

Ett faktum för många som blir pensionärer är att intäkterna går ned. Pensionen utbetalar oftast mindre pengar än din tidigare lön gjorde. Du tjänade mer pengar som yrkesaktiv och pensionen utbetalar rätt och slätt inte lika mycket pengar som din tidigare lön gjorde.

Med mindre intäkter är det svårare att få lån oavsett vilken bank du går till. Har du liten eller ingen intäkt får du oftast inte lån oavsett vilken ålder du är i. För att du skall kunna betala tillbaka ett lån måste du ha en intäkt. Problemet för många är att pensionen inte helt räcker till alla gånger och därför måste man ibland ansöka om lån. Vi menar att pensionen borde klassas som inkomst hos alla banker, eftersom att den faktiskt är en inkomst.

Et lån utan säkerhet är ett lån med lite större risk för bankerna

När man tar ett privatlån eller vilket som helst lån utan säkerhet så tar inte banken någon säkerhet i lånet. Det betyder att det är svårare för banken att få tillbaka sina pengar om låntagaren inte betalar ned på sitt lån, hamnar i ekonomiska blåsväder eller dör innan lånet är återbetalt.

En bank gör alltid en riskvärdering av alla låntagare

En bank gör alltid en riskvärdering av en låntagare innan de beviljar ett lån. Detta gör långivarna för att säkra sig att låntagaren mest sannolikt kommer att betala tillbaka lånet. I en riskvärdering kan ligger det alla möjliga faktorer som hur stor inkomst den ansökande har, är intäkten fast eller inte, hur stor är skuldsättningsgraden, hur länge tros personen leva och så vidare.

Ålder är en riskfaktor för banken när de lånar ut pengar

Pensionärer har genomsnittligt mindre tid kvar av livet än yngre folk och när en pensionist tar ett lån oroar sig banken för vad som händer om låntagaren dör. Medellivslängden i Sverige för män i 2020 är ca 81,3 år och för kvinnor  84,7 år enligt SCBs statistik om medellivslängd. Du som är man och ansöker om lån som 82-åring redan är redan äldre än medellivslängden. I en riskvärdering kan det antas med ganska stor sannolikhet att en 82 åring man kommer att dö inom 10 år. Då är frågan om det är ekonomiskt sunt av banken att låna ut pengar till denna personen. Det kan vara oproblematiskt, men banken kommer att värdera helhetsrisken på låntagaren och ålder är en riskfaktor.

Det är ett dilemma att man inte vet hur gammal man blir

Det är ett dilemma att man inte vet hur gammal man blir, inte bara när man skall låna pengar, men också med hänsyn till andra faktorer. Eftersom du inte vet hur gammal du själv blir vet du heller inte hur mycket pengar du behöver att spara upp för att ha en bra ekonomi hela livet. Du vet heller inte hur snabbt du måste realisera alla saker du vill göra innan du dör, du vet inte hur du skall planera ditt sparande och så vidare.