Jämför renoveringslån

Att låna till renovering är ofta en smart investering som kan öka värdet på din bostad. När det är tid för en större renovering hemma är den första tanken för många att kontakta sin bank för ett lån. Men numera finns det flera andra vägar att gå för att låna pengar till detta ändamål.

Jämför renoveringslån – Hitta lånet som passar bäst till dig

    • Jämför över 30 lån med bara 1 upplysning
    • Välj bästa erbjudandet
    • Samla dina lån - Enkelt och effektivt
    Lånebelopp: 20 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. (Uppdaterat 2022-05-25.)
    • Största låneförmedlaren i Sverige - Jämför 40 långivare
    • Samla lån och krediter
    • Bra service
    Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 15 år
    Uppläggningsavgift: Från 0 kr
    Effektiv ränta: 2,95 % - 29,95 %
    Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5,69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5,55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. (Uppdaterat 2021-10-15.)
    • Jämför 40 långivare
    • Få flera erbjudanden på en ansökan
    • Jämför privatlån, samlingslån och billån
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 3,01 -29,95 %
    Mycket snabbt svar
    Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 150 000 kr med en löptid på 12 år , en nominell ränta på 6,4 % utan uppläggnings- eller aviavgifter blir den effektiva räntan 6,59 %. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.).
    • Låna till ny eller begagnad bil
    • Billån utan säkerhet
    • Ingen kontantinsats behövs.
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,75 %, start-/aviavg. 0 kr ger effektiv ränta 6,96 %. Totalkostnad: 219 262 kr eller 1 523 kr/månad (144 avbet.).
    • Jämför över 35 lån med bara 1 upplysning
    • Välj det bästa erbjudandet
    • Samla dina lån - effektivt
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
    • 100 % digital lånejämförelse
    • Gratis ansökan på 2 minuter
    • Svar direkt från upp till 39 långivare
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
Lån anpassade för dig

Att låna till renovering är ofta en smart investering som kan öka värdet på din bostad.

I denna artikel ska vi titta närmare på vilken typ av lån som lämpar sig bäst när du skall renovera t.ex. ditt hus, din lägenhet eller någon annan byggnad. Det finns olika typer av renovering som ny- till- och ombyggnad av bostaden. Om du renoverar smart och planerar ditt projekt ordentligt så blir renoveringen oftast en god investering i slutändan.

Ett renoveringslån kan öka värdet på din bostad

Vi svenskar älskar våra hem och vill ha det mysigt både inne och ute i vår bostad. Därför vill vi gärna renovera våra hem. Det finns ingen bättre känsla än att få komma hem till en ny fräch lägenhet med ny färg på väggen, nya skåpdörrar i köket eller att duscha i ett nytt modernt badrum. Eller vad med att sätta sig ute på den nyrenoverade terassen och njuta varma sommar dagar? Skönt!

Renoveringslån med eller utan säkerhet

När du väl har bestämt dig för att ta et lån för att renovera, återstår fortfarande ett val: om du ska låna med eller utan säkerhet. Vilket alternativ du ska välja beror på hur mycket du behöver låna och hur mycket du kan och är beredd att betala i månaden. Du kan också välja att använda dig av att samla alla dina lån till ett som sparar dig också pengar. Du kan läsa mera om att samla lån här.

Olika typer av renoveringslån

Privatlån eller Blancolån utan säkerhet

Utöka bolånet

Byggnadskreditiv

Låna av bekanta

renovering - lån till renovering

Att renovera huset är generellt sätt en bra investering. 

En investering i att höja värdet på ditt hem är ofta en bra investering. Bostadspriserna har stigit i årtionden och en renovering ökar normalt sätt värdet på ditt hem ungefär lika mycket som kostnaden på renoveringen. En bra lösning för att finansiera renoveringen för många är att ta upp renoveringen i bostadslånet. Tyvärr är detta inte alltid möjligt för alla. För att du skall kunna låna mer på din bostad krävs det att den inte redan är maximalt belånad. Bankerna lånar oftast inte ut mer än 85% av bostadens värde pga bolånetaket.

Bolånetaket

Reglerna om bolånetak gör att banken får som mest bevilja lån som uppgår till 85% av värdet på huset. Resten av bostaden måste du finansiera med kontantinsats. Om ditt lån uppgår till 85% av bostadens värde kan du inte belåna den ytterligare på bolånet. Värdet på huset räknas antingen på köpeskillingen er eller på en värdering av huset. Menar man att bostaden är värt mer än köpeskillingen är det smarta att göra en ny värdering av den. 

Det är inte alla som kan ta ut mer pengar på bolånet och det är här privatlån, eller renoveringslån kommer in i bilden.

För dig som redan har maximerat ditt bolån till 85% av bostadens värde och inte har tillgång till sparade medel kan ansöka om ett privatlån eller ett så kallat renoveringslån för att finansiera en renovering.

Blancolån eller Privatlån som renoveringslån

Blancolån och privatlån är samma sak – lån utan säkerhet. Ett privatlån är ett bra alternativ för dig som inte kan ta renoveringskostnaden genom att öka bolånet. Kom ihåg att en renovering generellt sätt ökar värdet på bostaden ungefär lika mycket som investeringskostnaden, så ett renoveringslån för att fixa huset kan ses på som en investering och inte en kostnad. Dessutom höjer renoveringen oftast livskvaliteten i hemmet, vilket har ett värde i sig själv. Även om ett privatlån har en högre ränta än bolånet är det ofta ett förnuftigt finansieringsalternativ till dig som skall renovera huset. En fördel är att det är ett flexibelt sätta att låna pengar eftersom du inte behöver ha ditt boende som säkerhet för lånet.

För att ansöka om privatlån ska du:

  • Vara minst 18 år
  • Ha en fast inkomst 
  • Vara fri från betalningsanmärkningar
  • Vara folkbokförd i Sverige 

Kriterierna varierar från bank till bank, men detta är grunderna som alla följer. Det finns också banker som lånar ut pengar till de som har betalningsanmärkningar. Ett exempel på bank som gör det är Bluestep.

Till skillnad från exempelvis bostadslån är privatlån ett enkelt sätt att låna, särskilt när du tar hjälp av låneförmedlare. Med en enda ansökan kan du jämföra erbjudanden från flera olika banker och långivare för att hitta det som är mest förmånligt för dig. Och trots att din ansökan går till många långivare behöver du alltså inte oroa dig för att din kreditvärdighet påverkas av flera separata kreditupplysningar. 

Renoveringslån utan säkerhet 

Att ta ett renoveringslån utan säkerhet innebär att du tar ett privatlån eller blancolån. I praktiken fungerar det exakt som vilket lån utan säkerhet som helst. Skillnaden är egentligen bara att i det fallet lånar du pengarna till ett specifikt syfte, renovering.

Du bör beräkna kostnaderna för renoveringen noggrant innan du tar ett renoveringslån, så att du inte tvingas avbryta förrän renoveringen är klar. Räntan för ett privatlån är högre än för ett bolån, men det positiva är att du betalar tillbaka lånet på kortare tid och får snabbare loss mera pengar i månaden för andra trevliga ting i livet. Det är viktigt att du ser till att jämföra de olika långivarna innan du tar lånet så att du får de bästa villkoren för ditt renoveringslån. På detta sättet sparar du mycket pengar. 

Hur kan jag spara tid och pengar på renoveringslån?

För att spara tid och pengar ska du ansöka om privatlån via en låneförmedlare – en mellanhand som förhandlar om din ränta med långivare. Detta kostar dig ingenting extra. Zmarta er en av Sveriges största låneförmedlare. Låneförmedlare tar bara en kreditupplysning vilket betyder att din kreditvärdighet inte påverkas. Du skal undvika att göra ansökningar hos alla långivare själv för varje långivare tar då en kreditupplysning. Konsekvensen blir att din kreditvärdighet påverkas negativt. Du kan hitta och läsa om olika låneförmedlare her.

Fördelar med renoveringslån utan säkerhet

  • Ansökningsprocessen är snabb och enkel
  • Pengar på konto inom 1-3 vardagar
  • Ansökningen görs på nätet helt digitalt
  • Jämför många erbjudanden med bara en kreditupplysning

Hur ansöker jag om renoveringslån utan säkerhet?

Så är snabbt och enkelt är det att ansöka om ett privatlån:

  1. Ansök: Fyll i din låneansökan på låneförmedlarens sidor. Kom ihåg att vara noggran.
  2. Kreditupplysning: Låneförmedlaren tar en kreditupplysning.
  3. Bankerna får din ansökan: Din ansökan går vidare till olika lånegivare och banker. Vissa får du svar av direkt, medan andra tar lite längre tid på sig.
  4. Du får svar från bankerna: Om du har mottagit låne erbjudanden kan du välja den som passar dig bäst.
  5. Pengarna betalas ut: Nu behöver du bara signera avtalet med BankID. Pengarna kan du ha på kontot redan samma dag!

Renoveringslån med säkerhet

Ett renoveringslån med säkerhet innebär att du utökar ditt nuvarande bolån. Under berättar vi mera om hur du skal gå till väga för att utöka ditt bolån.

Utöka bolånet med et renoveringslån

För de som redan har ett bolån kan det vara ett mycket bra alternativ att utöka bolånet med lån till renoveringen. Det innebär att du oftast får en betydligt bättre ränta jämfört med privatlån eftersom att beloppet ingår i samma villkor som bolånet.

Om du planerar att renovera eller bygga ut är det värt att undersöka om du kan utöka ditt befintliga bolån.  Vanligtvis kan du låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Men självklart har alla olika ekonomiska förutsättningar. Med det nya, amorteringskravet och skuldkvotstaket kan det hända att du inte har utrymme för lån i ditt bolån. Behöver du låna mer än det finns utrymme för i befintliga pantbrev, kompletterar du med ett nytt pantbrev. Kostnaden för nytt pantbrev hos Inskrivningsmyndigheten är 375 kronor och två procent i stämpelskatt av pantbrevets värde.

Kom ihåg att tänka på att om ditt bolån var tecknat innan amorteringskravet som trädde i kraft i mars 2018 och du nu väljer att utöka det, så kan du bli tvungen att amortera. 

Fördelen med att utöka bolånet är räntan. Nackdelen är att om bostadsmarknaden förändras och din bostad sjunker i värde kan det hända att du inte kan låna mer på bostaden om det uppstår en situation där du behöver få loss pengar för att åtgärda det.

Fördelar och nackdelar med renoveringslån med säkerhet 

  • Det är billigare att ta renoveringslån med säkerhet. 
  • Du kan omfattas av hårdare amorteringskrav om du utökar ditt bolån.

Lån till renovering med Byggnadskreditiv

Byggnadskreditiv är en kredit som beviljas av banker till privatpersoner som bygger nytt, bygger om eller genomför tillbyggnationer. Om du inte redan har ett bostadslån är detta et bra alternativ. När bygget är klart löses krediten vanligtvis genom att bolån tecknas på bostaden. Vid ombyggnationer och tillbyggnationer kan bolån vara ett alternativ mot byggnadskreditiv. Det som krävs för att få byggnadskreditiv er att en kreditupplysning och en ekonomisk bedömning utifrån låntagarens förutsättningar måste göras. Dessutom måste man ha bygglov för det som ska utföras. Detta bygglov kan behöva visas upp för banken innan krediten beviljas. 

Om det är ett mindre arbete som ska genomföras, på en befintlig bostad, är det däremot bättre att se på alternativet att teckna ett bolån eller utöka et befintligt bolån. I denna möjlighet finns bör den prioriteras eftersom ett bolån generellt ger lägre kostnad än vad ett byggnadskreditiv ger. Detta på grund av den befintliga säkerheten som finns i bostaden.

Låna av bekanta. 

Det är viktigt att du tänker efter noga innan du lånar av familj och vänner. Det är ofta billigare att låna av bekanta, men också jobbigt att blanda in närstående i dina affärer.