När är det bäst med privatlån eller kreditkort?

när passar privatlån bättre än kreditkortFunderar du på om du skall söka ett privatlån eller ett kreditkort? Vi skall se lite på fördelarna och nackdelarna med kreditkort och privatlån och jämföra dessa.

Innan du ansöker om ett lån eller kreditkort måste bör du veta vad du behöver krediten till. Du bör också veta hur snabbt du har tänkt att betala tillbaka lånet tillbaka. Helt generellt sätt finns det några enkla regler att tänka på. Om du skall använda en relativt stor summa på att köpa något som du inte kan betala tillbaka snabbt så är normalt sätt bättre att ta ett privatlån än ett kreditkort. Den enkla anledningen är att du får nästan alltid bättre ränta på ett privatlån än på ett kreditkort. Ett kreditkort är bara räntefritt till den första inbetalningen, sen löper räntan.

Fördelarna med ett kreditkort är att du faktiskt kan spara pengar genom att använda ett kreditkort om du är strukturerad. Med ett lån kan du aldrig spara pengar, ett lån kostar alltid pengar.

Privatlån har normalt lägre ränta än kreditkort

Privatlån har normalt sätt lägre ränta än kreditkort. Detta betyder att om du kommer att ha utestående skulder framåt i tiden så spar du penger på att ha ett privatlån jämfört med ett kreditkort. Den nominella räntan på kreditkort ligger normalt på mellan 9% till 17% men kan vara på upp till 25%. På ett privatlån ligger räntan normalt på mellan 3,5%-12% men kan också ligga så högt som på över 20%.

Den effektiva räntan är lite högre för både kreditkort och privatlån. I den den effektiva räntan räknas alla kostnader inn i räntan som aviavgifter, uppstartskostnader osv. Det är detta som är den faktiska kostnaden, eller den faktiska räntan man betalar på ett lån eller på ett kreditkort. Alla avgifter inräknat i den effektiva räntan. Det kreditkort som har en av de lägre räntorna på marknaden för kreditkort är Remember Flex kortet där du kan få en ränta ända ner på 9,74% (individuell ränta på mellan 9,74% – 24,74%).

Läs mer om: Skillnaden på nominell och effektiv ränta.

Det är en princip du bör känna till. Normalt lönar det sig att ha privatlån än kreditkortsskulder eftersom att räntan på ett privatlån vanligtvis är lägre än på kreditkortet.

Om du skall köpa en dyr vara som en bil, reparera huset eller något som kostar så mycket pengar att du inte har råd att betala tillbaka det snabbt så lönar det sig med ett privatlån kontra ett kreditkort.

Med Kreditkort är det möjligt att spara pengar

Ett kreditkort fungerar lite annorlunda än ett lån. Så länge du betalar tillbaka det du har lånat på kortet vid den första avbetalningen kommer det inga räntekostnader på kortet. Så länge som du betalar tillbaka all kredit du använder vid den första avbetalningen är det gratis att använda kreditkortet. Eller rättare sagt så kommer det då inga räntekostnader på kortet. Om du kan betala tilbaka all kredit på den första avbetalningen lönar det sig alltid med ett kreditkort framför ett lån.

Kreditkort har också vanligtvis fördelar som du kan spara pengar på. Med ett privatlån kan du inte spara pengar. Nästan alla kreditkort har olika typer at förmåner som du kan spara pengar på som till exempel bensinrabatt, gratis reseförsäkring, rabatt när du handlar i vissa butiker osv. Listan på fördeler hos kredittkortsföretagen kan göras lång. Med ett kreditkort kan du få rabatt på bensin varje gång du tankar. Du kan också få rabatt varje gång du går till butiken och få gratis reseförsäkring.

Principen du bör känna till: Så länge som du betalar tillbaka alla pengar du använder på kreditkortet vid den första avbetalningen så lönar det sig alltid att  ha ett kreditkort istället för ett privatlån.

Är du intresserad i ett bra kreditkort som du kan spara pengar med? Läs mer på kreditkort-listan.se.

Om du har höga kreditkortsskulder så bör du refinansiera till ett privatlån

Har du många dyra skulder du har problem med att betala tillbaka? Inte vänta, gör något med det med en gång. Många människor slarvar med att betala ned kreditkortsskulder och andra smålån och hamnar pga detta i en ikke fördelaktig skuldsituation med höga räntekostnader varje månad på dyra lån. Lösningen för att få ned kostnaderna på dyra smålån och kreditkortsskulder är att samla dessa i ett privatlån genom en lånerefinansiering.

Du kan spara mycket pengar på att få ned räntan. Ränteskillnaden kan vara stor. Du kan till exempel få från 17% i effektiv ränta till 6% i effektiv ränta. Kostnaden för ett lån med 17% är nästan 3 gånger högre än för ett lån med 6% i effektiv ränta. Kostnaderna för lånet kan altså bli mindre än halverade, vilket kan betyda mycket för din privata ekonomi.

Du behöver pengar snabbt till en potentiellt mycket lönsam investering

Detta kan vara en riskabel strategi att ta ett privatlån eller använda kreditkort för att investera pengar. Om det kan vara bra eller inte är beroende av vad du skall göra. I några fall kan det vara helt avgörande för att få in det kapital man behöver för att inte missa chansen att göra en god investering. Om du inte har några andra alternativ än privatlån eller kreditkort så är det några enkla principer du bör tänka på.

Behöver ett lån längre än 1 månad så är det bättre att ta ett privatlån än ett kreditkort. Om du behöver att ta ett lån i kortare tid än 1 månad är kreditkort ett bättre alternativ om kreditgränsen är hög nog. Om inte kan du komplettera med ett blancolån. Vad som betyder en god investering kan variera. Det kan till exempel vara du måste ha lite extra pengar för att kunna köpa ditt drömhus eller det kan vara en sällan möjlighet till att göra en bra investering som du kan tjäna pengar på.

Hur mycket pengar behöver du till det som du skall göra?

Kom ihåg att kreditkort har en lägre kreditgräns än ett privatlån. De flesta kreditkort har 100 000 i kreditgräns som tex Norwegain kreditkort och Remember Flexe, medan ett privatlån har en högsta lånegräns på ända upp till 500 000 kr som till exempel privatlån hos Lendo eller privatlån hos Zmarta.

Privatlån eller Kreditkort för Dummies – den enkla översikten

I denna enkle översikten antar vi att privatlån har lägre ränta än kreditkort.

Du skall göra stora köp och kommer att ha lånet relativt länge, i minst 1 år. Privatlån är bättre än kreditkort

Du skall göra medelstora köp och du kommer att ha lånet i minst 4 månader.Privatlån är bättre

Du skall göra alle typer av köp. Stora, mellanstora eller små köp som du kommer till att betala tillbka innan 1 månad. Kreditkort är bättre