Privatlån till bilen eller ett billån? Vilket passar bäst?

privatlån vs billån

Skall du köpa bil men är inte säker på om du skall ta ett billån eller privatlån?

Vilket lån du bör ta beror självklart på vad du får lån och vilken ränta du får. Oavsett vilket lån du väljer så bör du går till flera banker för att se vilka erbjudanden och alternativ du har att välja på innan du signerar lånet. Tumfingerregeln är att du bör se på alla möjligheter, jämföra erbjudandena du har fått och välja det lånet med lägst ränta och avgifter. Sen har vi några generella regler och principer som kan vara bra att kunna.

– Du kan få lägre ränta på ett privatlån än ett billån. Så se på alla möjligheter!

– Tid kan vara en viktig faktor – och räntan betyder inte så mycket om du skall betala ned lånet snabbt.

Om tid är en faktor är det inte säkert att du skall vänta på det billigaste lånet. Om du har chansen att göra en mycket god deal snabbt och skall göra en viktig bilinvestering kan det vara viktigare att du får tag i pengar snabbt än om du får en ränta på 4% eller 6%. I tillägg kanske du skall betala ned lånet relativt snabbt i tillägg, ju snabbare du klarar att betala tillbaka lånet ju mindre viktig är räntan och avgifterna. Detta är att den totala räntekostnaden och de totala avgifterna blir låga om du betalar ned lånet snabbt.

– Flera unga använder privatlån till bilen

Med ett billån så måste du sätta bilen som pant till banken

När du tar ett billån så tar banken säkerhet på lånet, de tar pant i bilen eller en annan ägodel du har. Detta betyder att banken inte står tomhänt om du inte klarar arr betala ner lånet. Banken kan kräva tvångsförsäljning av bilen om du inte följer nedbetalningsplanen. Har du ett privatlån har inte banken säkerhet på lånet som innebär högre risk för banken.

Högre risk för banken betyder högre ränta

Banken tar betalt för risken de tar i ränta. Ju högre risk banken tar ju högre ränta får du, detta är grundprincipen du bör känna till. Läs vår artikel om varför ett bolån har lägre ränta än ett privatlån. Detta betyder att räntan på ett billån normalt är lägre än räntan på ett blancolån. Ju mer lån du tar desto viktigare är det att inte räntan är hög. Återbetalningstiden är också viktig, ju snabbare du betalar tillbaka lånet ju mindre viktig är räntan.

– Om du skall köpa en relativt dyr bil som du kommer att behöva flera år på att betala tillbaka bör du ta lånet med den lägsta räntan, som mest sannolikt är ett billån.

För ett litet lån som du beräknar att betala tillbaka snabbt är räntan mindre viktig, men om du skall ta ett lån på 300 000 kr för att köpa en bil som du skall betala flera år att betala tillbaka bör du normalt ta ett billån istället för ett privatlån. Ränteskillnaden kan vara stor. Om du får 4% eller 8% i lån så har du dubbelt så stor räntekostnad på lånet till 8% vilket betyder mycket högre kostnad för dig som låntagare.

– Kom ihåg att du kan få lägre ränta på ett privatlån än ett billån – så checka alla möjligheter!

Privatlån ägnar sig bra till mindre lån til bilen og låneprocessen är snabbare

Några av fördelarna med ett privatlån är att et är en snabbare process att få lånet och du behöver inte ställa någonting som pant för lånet. Som regel menar vi att privatlån till bilen ägnar sig bäst for mindre köp och reparationer till bilen. Vad som är ett mindre köp är ett relativt begrepp, men ett bra riktmärke är att du helst inte bör ta privatlån till bilen som är större än 15-20% av årslönen din.

– Det finns alltid undandag

Som alltid finns det undantag. Om du till exempel skall göra en investering där du är mycket säker på att du tjänar bra med pengar kan det vara bra att ta upp ett privatlån med relativt sätt hög ränta om detta är ditt enda alternativ. Men detta är som sagt undantaget från regeln. Normalt sätt kan man aldrig vara 100% säker på att en investering är bra eller dålig. Om du till exempel har möjlighet att köpa en bil för 100 000 kr som du menar är värd 200 000 kr så kan det självfallet vara bra att ta upp ett privatlån med relativt hög ränta föra att finansiera ett sådant köp. Det finns många bra ställen att ansöka om privatlån, som till exempel hos låneförmedlarna Advisa och Lendo.