Samlingslån

Har du dyra lån och krediter bör du se på dina möjligheter till att ta ett samlingslån. Med ett samlingslån kan du spara pengar på att få både lägre ränta och färre avgifter och få bättre svängrum i din ekonomi. Vi har samlat de ledande långivarna för samlingslån så att du enkelt kan hitta lånet som passar bäst till dig. Vår råd är att börja med att ansöka hos de ledande låneförmedlarna där chansen är störst att du bli beviljad ett lån.

Jämför samlingslån – hitta lånet som passar bäst till dig

    • Jämför över 30 lån med bara 1 upplysning
    • Välj bästa erbjudandet
    • Samla dina lån - Enkelt och effektivt
    Lånebelopp: 20 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. (Uppdaterat 2022-05-25.)
    • Största låneförmedlaren i Sverige - Jämför 40 långivare
    • Samla lån och krediter
    • Bra service
    Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 15 år
    Uppläggningsavgift: Från 0 kr
    Effektiv ränta: 2,95 % - 29,95 %
    Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5,69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5,55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. (Uppdaterat 2021-10-15.)
    • Jämför 40 långivare
    • Få flera erbjudanden på en ansökan
    • Jämför privatlån, samlingslån och billån
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 3,01 -29,95 %
    Mycket snabbt svar
    Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 150 000 kr med en löptid på 12 år , en nominell ränta på 6,4 % utan uppläggnings- eller aviavgifter blir den effektiva räntan 6,59 %. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.).
    • Låna till ny eller begagnad bil
    • Billån utan säkerhet
    • Ingen kontantinsats behövs.
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,75 %, start-/aviavg. 0 kr ger effektiv ränta 6,96 %. Totalkostnad: 219 262 kr eller 1 523 kr/månad (144 avbet.).
    • Jämför över 35 lån med bara 1 upplysning
    • Välj det bästa erbjudandet
    • Samla dina lån - effektivt
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
    • 100 % digital lånejämförelse
    • Gratis ansökan på 2 minuter
    • Svar direkt från upp till 39 långivare
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
    Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
Lån anpassade för dig

Sänk dina månadskostnader med ett smart samlingslån

Utforska kraften i ett samlingslån för att reducera dina månadskostnader och förenkla din ekonomi. Genom att konsolidera dina högkostnadslån och krediter under ett tak kan du uppnå lägre räntor och färre avgifter, vilket ger dig mer andrum i din budget. Låt oss hjälpa dig att finna en skräddarsydd lösning som passar din unika ekonomiska situation.

Maximera din ekonomiska hälsa med ett samlingslån

Upptäck hur ett samlingslån inte bara förbättrar din nuvarande ekonomiska situation, utan även stärker din kreditvärdighet och ekonomiska hälsa över tid. Genom att samla dina skulder och betala dem effektivt, öppnar du dörren till bättre finansiella villkor i framtiden. Låt oss vägleda dig genom de första stegen mot en mer hållbar ekonomisk framtid.

Varför ska jag jämföra samlingslån?

Att jämföra samlingslån är avgörande för att säkerställa att du får det bästa erbjudandet möjligt. Det hjälper dig att hitta ett lån med lägre räntor och bättre villkor som passar din ekonomiska situation. Genom att jämföra olika alternativ kan du också få en klarare bild av marknaden och undvika dolda avgifter. Det ultimata målet är att minska din månadskostnad och totala skuldbörda, vilket gör det lättare att hantera din ekonomi och påskynda din väg till skuldfrihet.

Samlingslån – så här fungerar det

Med ett samlingslån tar du alla smålån och kreditkortsskulder du har och bakar ihop de i ett större lån. Genom att samla dyra lån i ett större lån med lägre ränta kan du dramatiskt sänka kostnaderna på sina lån. I tillägg får du också färre avgifter, eftersom att du bara får avgifter på ett lån i stället för på flera.

När du tar ett samlingslån kan antingen banken där du blir beviljad lånet betala ned dina gamla lån eller så kan du betala ned dina gamla med det nya lånet själv. Banken kan kräva att du skall betala ned dina gamla lån, så att du inte gör någonting annat med pengarna.

Det är många som har dragit på sig dyra sms-lån och snabblån. Gemensamt för dessa lånen är att de flesta är högkostnadslån med en nominell ränta på över 30%, vilket är väldigt dyrt. Den effektiva räntan på snabblån kan vara flera hundra procent, när man räknar in avgifterna som kostnad.

Privatlån har en mycket lägre ränta än högkostnadslån, därför kan du spara mycket pengar på att baka ihop smslån till ett samlingslån. Desto mer smålån du har desto mer kan du spara på att refinansiera.

Så här hittar du det bästa samlingslånet

Börja att ansöka om samlingslån där du har störst chans att bli beviljad ett lån

Det är bäst att börja med att ansöka om samlingslån hos de långivarna där man har störst chans att bli beviljad ett lån och störst chans för att hitta det billigaste lånet. En lista kan inte visa var du kan få det bästa lånet eftersom att i princip alla långivare har ett räntespann som som ofta sträcker sig mellan 3 – 30%. Eftersom att räntan sätts individuellt måste du ansöka för att se vilket erbjudande du får.

Alla banker har sina egna metoder för hur de räknar ut vilken ränta de kan erbjuda. Så du kommer mest sannolikt att få olika ränteerbjudanden hos alla ställen du ansöker.

Generellt sätt är det enklare att bli beviljad ett lån hos en låneförmedlare därför att då går din ansökan ut till många banker med en gång.

– För att ta reda på vilken ränta du kan på ditt samlingslån måste du ansöka, det räcker inte med att se på en lista. 

Vårt jobb är att hjälpa folk att hitta lån, så vi skannar marknaden kontinuerligt för att hitta de långivarna vi tänker är bäst. Basert på vår erfarenhet.

Ett bra ställe att starta är hos låneförmedlarna

Vi har tagit fram de bästa långivarna för samlingslån på marknaden för at göra det enkelt för dig att hitta det bästa lånet till dig. Vårt jobb är att hjälpa folk att hitta lån, så vi skannar marknaden kontinuerligt för att hitta de långivarna vi tänker är bäst. Basert på vår erfarenhet kan vi säga att det är enklare att bli beviljad ett lån hos en låneförmedlare än hos en bank. Det betyder inte att du får den bästa räntan där, men det är ett bra ställe att börja på när du skall ansöka om lån.

När du ansöker hos en låneförmedlare går din ansökan ut till många banker så det är ett bra ställe att starta på.

Ansök först hos de ledande låneförmedlarna

När du ansöker hos en låneförmedlare går din ansökan ut till många banker så det är ett bra ställe att starta på. Börja med att ansöka hos en av de ledande låneförmedlarna, de som har flest och bäst samarbetspartners.

Desto fler partners de har, desto större chans är det att du får ett bra erbjudande med en bra ränta på ditt samlingslån. Det finns ingen lånemäklare som har alla banker som partners, men de ledande har mellan 30 – 40 partners och ligger alla på vår lista.

Varför bör jag börja med att ansöka om samlingslån där jag har störst chans att bli beviljad ett lån?

Kom ihåg att du inte bör använda för många kreditupplysningar när du skall ansöka om lån, så du vill inte kasta bort en kredituppysning där du har en liten chans att bli beviljad ett lån. Det är inga problem att ansöka hos några stycken långivare men du bör inte sända 10 – 20 ansökningar, det kanvara negativt för din kreditvärdighet på kort sikt.

Om du ansöker hos många långivare minskar chansen till att du blir beviljad ett lån. Därför är det smartast att börja direkt att ansöka hos de banker och långivare där du har störst chans att få lån.

De ledande låneförmedlarna på marknaden är Lendo, Zmarta och FreedomFinance, Advisa, Sambla, Axo Finans och Enklare.

Ansök hos premiumbankerna med låg ränta efteråt

Fördelen med att ansöka hos en bank direkt är att du kan förhandla med de direkt. Det är enklare att förhandla ned räntan med banken än att förhandla den ned via en mellanhand. Problemet är att du inte vet hos vilken bank du har den största chansen att få bäst ränta, därför rekommenderar vi att starta med låneförmedlarna och gå till utvalda banker efteråt.

Det finns några banker som har lite lägre ränta på sina lån som OKQ8 Bank privatlån och Coop Privatlån. Det är inte lika enkelt att bli beviljad ett lån här som hos de som hos låneförmedlarna, men om du blir beviljad ett lån här får du en mycket lägre ränta än på de dyra smålånen.

Den högsta räntan hos Coop Bank är på bara 9,9% medan den hos OKQ8 Bank är på bara 7,95%. Den sämsta räntan hos dessa bankerna är alltså mycket lägre än räntan hos alla smålån och kreditkort på marknaden. Smålån brukar ha en ränta på 30 – 40% plus dyra avgifter. Kreditkort brukar ligga mellan 12 – 25%.

Bank Norwegian är inte banken med den lägsta räntan men det är den största banken på marknaden för samlingslån. Det kan vara bra att ansöka här också. Eftersom Bank Norwegian är ledande på marknaden kan det vara större chans att du får ett bra låneerbjudande av de.

Vi rekommenderar att du prövar med att ansöka hos några banker innan du signerar ditt låneerbjudande. Så kan du har gjort ett ärligt försök på att få bäst möjlig ränta.

Fördelar med Samlingslån

Om du har många dyra lån och krediter bör du samla dina lån så fort som möjlighet med ett samlingslån. Det finns egentligen inga fördelar med att ha flera dyra smålån. Här är fördelarna med att samla lånen i ett:

  • Lägre ränta sänker dina kostnader.
  • Färre avgifter – Du får avgifter på ett lån i stället for hos flera lån.
  • Enklare att betala ned ett lån när räntan och avgifterna är lägre – Du blir skuldfri fortare.
  • 1 lån istället för flera ger bättre kontroll på din ekonomi.
  • Du kan spara flera tusen kronor i månadskostnad med flera tusen kronor.
  • Bättre kontroll på ekonomin med en långivare i stället för flera.
  • 1 återbetalningsplan istället för flera återbetalningsplaner.
  • Du får bättre kontroll på ekonomin.

Bli skuldfri snabbare med ett samlingslån

Det är enklare att bli skuldfri snabbare med ett samlingslån eftersom att du får lägre ränta och färre avgifter. Då blir det enklare att få råd till att betala ned på lånet, att betala amorteringarna.

Räntan på ett lån måste alltid betalas innan du betalar ned på lånet. När räntan är lägre frigör du pengar till att betala ned på lånet. I tillägg frigör du också pengar till din övriga ekonomi, så du får mer pengar kvar i plånboken, och ingenting är väl bättre än det?

Kan jag få ned räntan på mitt existerande samlingslån?

Ja, det är alltid möjlighet till att sänka räntan på alla dina lån eftersom det  är stor konkurrens mellan de olika bankerna och långivarna på marknaden. De olika aktörerna måste ibland sänka räntan för att få fler kunder och så länge någon är villig till att sänka räntan till dig kan du flytta lånet dit du får den lägsta räntan.

Vi menar att alla som har lån som sträcker sig över flera år bör, minst en gång om året, försöka att förhandla ned sin ränta. Oavsett om du har ett privatlån eller bolån bör man alltid göra detta.

Det kan öka dina chanser till att få ett lån och en bra ränta genom att ha en medsökande

En medsökande kan öka dina chanser till att få beviljat ett lån och till att sänka räntan på erbjudandet. Men det förutsätter att den medsökande har en bra kredithistorik. Om du ansöker med en medsökande, kom ihåg att denna personen har lika stort ansvar över lånet som du har själv. Hamnar du i en situation där du inte klarar av att betala av på lånet så faller ansvaret på din medsökande.

Med hög kreditvärdighet är det enklare att bli beviljad ett samlingslån

Har bra kreditvärdighet är det enkelt att ansöka om lån. Då blir du beviljad lån på alla ställen och chansen till att få en bra ränta är hög.

Om du har fått nytt jobb bör du vänta med att ansöka till efter att du har fått 3 löneutbetalningar, så att banken kan se att dina intäkter är stabila. Dina möjligheter blir stå större till att få ett bra låneerbjudande.

Viktigt att tänka på är att även om du tror att din kreditvärdighet inte är den bästa så skadar det inte att ansöka om ett samlingslån om du behöver det. Har man dyra lån och krediter med hög ränta bör man alltid försöka att får ned räntan med jämna mellanrum. Detta gäller oavsett lån, också för bolån.

Samlingslån med dålig kreditvärdighet

Kan du få ett samlingslån även om du har dålig kreditvärdighet? Svaret är ja. Det skadar som sagt aldrig att ansöka. De som oftast ändar upp med trasslig ekonomi och dyra lån är oftast de som inte har en lysande kreditvärdighet, men det betyder inte att man inte kan få ett lån.

Om man har dyra smålån och högkostnadslån är den delen att få ned räntan. Sen i princip alla samlingslån har lägre ränta än högkostnadslån så får du ned räntan nästa oavsett vilken ränta du blir erbjuden. Det är billigare med ett dyrt privatlån på 25% ränta än ett smslån med 39% ränta, oavsett hur du vänder och vrider på det.

Viktigt att tänka på är att du kan bli beviljad ett samlingslån även om du har lite halvdålig kredithistorik. Har man dyra lån och krediter och behöver lägre ränta har man ingenting att förlora på att ansöka om ett samlingslån.

Att ha lite halvdålig ekonomi behöver inte betyda att man inte kan få ned räntan på sitt lån. Det är alltid värt att pröva att få ned räntan på dyra lån. Även om man inte har kreditvärdigheten på topp kan man bli beviljad ett samlingslån till en ränta någonstans mellan 15  – 30% nominell ränta. Det bättre med ett dyrt privatlån än vilket som helst smslån.


Hur mycket kan jag spara på ett samlingslån?

Desto större lån du har desto mer pengar kan du spara på att baka ihop dina lån. Det kan vara väldigt mycket pengar att spara om du har stora skulder. Anledningen är enkel, smålån som sms-lån, snabblån och andra högkostnadskrediter har en nominell ränta på över 30% och en effektiv ränta som oftast är mycket högre på grund av avgifter. Ett samlingslån, som är ett privatlån, har en nominell ränta på mellan 3 – 30%.

Du kan potentiellt sänka dina räntekostnader till mindre än en tiondel av det du har om du har en genomsnittsränta på över 30% på dina lån.

Exempel 1

Du har 100 000 kr i lån till 30% ränta. Då är dina räntekostnader ca 30 000 kr per år eller ca 2500 kr per månad. Får du ett samlingslån på 100 000 kr till 10% ränta går din räntekostnad ned till ca 10 000 kr per år eller ca 833 kr per månad. Då sparar du ca 1700 kr per månad med att samla dina lån, och det på ett lån på ”bara” 100 000 kr.

Exempel 2

Du har 400 000 kr i lån till 20% ränta. Då är dina räntekostnader på hela 80 000 kr per år eller ca 6666 kr per månad. Får du ett samlingslån på 400 000 kr till 10% ränta går din räntekostnad ned till ca 40 000 kr per år eller ca 3333 kr per månad. Då sparar du hela 3333 kr per månad i början av återbetalningen.

Du kan alltså spara mycket pengar på att ta ett hopbakslån.