Vad är ett privatlån?

Vad är egentligen ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet där du inte behöver ställa säkerhet för att får lånet. Det som avgör om du blir beviljad ett privatlån beror på hur din ekonomi och din kredithistorik ser ut. Desto bättre kredithistorik och ekonomi du har desto större chans är det att du får ett lån utan säkerhet beviljat.

Hur stort är ett privatlån?

Storleken på ett privatlån sträcker sig normalt mellan 5000 – 600 000 kr. Det som avgör hur stort privatlån man kan få beror på din ekonomi och din kredithistorik. Har du en bra ekonomi och inte har någon dålig kredithistorik har du större chans att få låna mer pengar än om du har en dålig ekonomi.

Det är flera viktiga faktorer som påverkar hur stor lån du kan bli beviljad

De viktigaste faktorerna är:

  • Hur stor inkomst du har
  • Din skuldsättningsgrad
  • Om du har betalningsanmärkningar eller inte
  • Din ekonomi som helhet

Inkomsten är den enskilt viktigaste faktorn. Har du ingen inkomst har du rätt och slätt inte råd med att betala ned på ett lån. Därför blir du heller knappast beviljad ett lån av banken om du ansöker om lån utan inkomst.

Den näst viktigaste faktorn är din skuldsättningsgrad. Om du har en bra inkomst och inte har några lån från tidigare är det relativt riskfritt för banken att låna ut pengar till dig. Har du däremot en inkomst men redan har så stora skulder att du har problem med att betala ned på dina existerande lån kan det bli svårt att bli beviljad ett nytt privatlån.

Det är en stor fördel om du inte tidigare har några lån om du behöver att ta upp ett nytt lån. Du med hög skuldsättningsgrad bör hellre se på möjligheterna till att samla dina lån än att ta upp nya lån.

Andra faktorer som är viktiga för att bli beviljad privatlån

De flesta banker och långivare kräver att du antingen bor i Sverige eller är svensk medborgare, har ett svenskt bankkonto med BankID och det är en fördel om du har bott i Sverige i minst 3 år. I tillägg måste du också vara över 18 år. En del banker har också över åldersgränser i lånekrav.

Vilken ränta har ett lån utan säkerhet?

Den nominella räntan varierar mellan ca 3 – 30 %, så det är stor variation räntan. Det som avgör vilken ränta du får på ditt lån är din ekonomi och kreditvärdighet. Desto lägre risk banken tycker att det är att låna ut pengar till dig desto lägre ränta kan du bli beviljad på ditt privatlån.

Hur kan man använda ett privatlån?

Hur kan man egentligen använda ett privatlån? Det som är så fint med privatlån är att det är et lån utan säkerhet. Ett lån utan säkerhet betyder att låntagaren inte behöver pantsätta några egna ägodelar för att få lånet. När man inte pantsätter några ägodelar och inte har någon säkerhet på lånet är lånet heller inte öronmärkt till ett speciellt föremål. Just där kan man använda lånet till vad man vill.

I vissa fall när man skall samla lån kan banken kräva att lånesumman används till att betala tillbaka de gamla lånen. Då kan låntagaren då självklart inte använda pengarna till vad som helst.

Vanliga användningsområden för privatlån

Det finns många användningsområden till privatlån, här är det som kanske är de vanligaste användningsområden:

  • Renovering av hus och hem
  • Reparation av bil
  • Refinansiering av existerande lån – att samla sina lån
  • Resor
  • Bröllop
  • Köp av möbler och vitvaror

Privatlån behöver inte användas till privat konsumtion

Ett privatlån behöver inte användas till konsumtion. En av de absolut vanligaste sättet att använda ett lån utan säkerhet är till att samla sina existerande lån.


Privatlån ägnar sig väldigt bra till att samla dyra lån och krediter

Lån utan säkerhet ägnar sig väldigt bra till att samla dyra lån och krediter. Den främsta anledningen till detta är att med ett privatlån har relativt sätt låg ränta. Räntan sträcker sig normalt på mellan ca 3 – 30%, vilket betyder att man faktiskt kan få en så låg ränta som på 3%.

Du spar alltid pengar på att samla högkostnadslån till ett privatlån eftersom de alltid har högre ränta än alla privatlån

Har du dyra högkostnadslån kommer du alltid till att spara pengar på att refinansiera dessa högkostnadslånen till ett privatlån.

Högkostnadslån som smslån och snabblån har alltid en nominell ränta på över 30%

Högkostnadslån har alltid en nominell ränta på över 30 och väldigt ofta på runt 39%. Anledningen till att många högkostnadslån som snabblån har en ränta på runt 39% är att detta är att räntetaket på lån är på 40%, så inga lån han ha en högre nominell ränta.

Den effektiva räntan på smslån och högkostnadslån är ofta mycket högre än 40%

Det som man måste tänka på är räntetaket gäller den nominella räntan, det finns inget räntetak för den effektiva räntan. Den effektiva räntan på högkostnadslån är ofta mycket högre än 40%.

Vad betyder effektiv ränta?

Den effektiva räntan är den faktiska räntan på ditt lån. Alla lån har en nominell ränta på själva lånet. Den effektiva räntan är den nominella räntan + avgifterna på lånet. De flesta långivare bakar in avgifter sina lån som uppstartsavgift, månadsavgift, överföringsavgift, administrationsavgift och så vidare. Dessa avgifterna är också kostnader på ditt lån på samma sätt som den nominella räntan.

Den effektiva räntan tar med alla kostnaderna på ditt lån och representerar den riktiga avgiften du betalar för att låna pengar. Smslånen och snabblånen, de som kallas högkostnadslån, har ofta väldigt hög effektiv ränta. Den effektiva räntan på högkostnadslånen kan ligga på flera hundra procent.


Var kan jag ta ett privatlån?

Det finns i huvudsak tre olika typer av företag som kommunicerar direkt med låntagarna för privatlån, det är banker, finansbolag och låneförmedlare. Att ta ett lån hos en bank eller finansinstitut är ganska rakt på sak. Långivaren ansöker om lån hos en bank eller ett finansbolag. När lånet signeras har banken och låntagaren ett lånekontrakt.

De bankerna på marknaden vi tycker fungerar bäst är Coop Privatlån, Okq8 Bank privatlån och Bank Norwegian.

Så här fungerar en låneförmedlare

En låneförmedlare har byggt ett system för att hjälpa låntagaren till att hitta ett privatlån, oftast via internet. Låneförmedlaren lånar inte ut pengar själv men fungerar som en agent åt bankerna. Låneansökningsprocessen slutförs på webbsidan till låneförmedlaren, informationen om låntagarens ansökning sänds vidare till bankerna och finansinstituten. Bankerna och låneinstituten svarar på ansökan till låneförmedlaren som förmedlar låneerbjudandena vidare tillbaka till låntagaren.

När låntagaren bestämmer sig för vilket erbjudande han vill ha signerar låntagaren detta erbjudandet med denna banken/finansinstitutet. När lånet är signerat är låneförmedlaren ute av bilden. Låntagaren och banken har då ett lånekontrakt. Låntagaren slutför sedan sina låneförpliktelser direkt med den bank eller finansinstitut där lånet är signerat.

Det finns flera bra låneförmedlare, bland annat Lendo, Sambla och Advisa.

vad är ett privatlån?