Hitta det bästa privatlånet

Vi har samlat de ledande privatlånen för att hjälpa dig som konsument att hitta det bästa erbjudandet till ditt behov. Jämför privatlån utan säkerhet och hitta det lånet som passar bäst till dig. Kom ihåg att de flesta långivare har individuell ränta vilket betyder att du måste ansöka för att se vilket erbjudande du kan få. Vi rekommenderar därför att ansöka på flera ställen för att jämföra och hitta det erbjudandet som passar bäst till dig. Ansökan är kostnadsfri och inte bindande.

  • Låna till ny eller begagnad bil
  • Billån utan säkerhet
  • Ingen kontantinsats behövs.
  Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
  Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,75 %, start-/aviavg. 0 kr ger effektiv ränta 6,96 %. Totalkostnad: 219 262 kr eller 1 523 kr/månad (144 avbet.).
  • Största låneförmedlaren i Sverige - Jämför 40 långivare
  • Samla lån och krediter
  • Bra service
  Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 15 år
  Uppläggningsavgift: Från 0 kr
  Effektiv ränta: 2,95 % - 29,95 %
  Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5,69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5,55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. (Uppdaterat 2021-10-15.)
  • Aviavgift: 0 kr
  • Jämför över 30 långivare
  • Enbart 1 kreditupplysning
  Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 5,2 % - 29,40 %
  Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
  • Jämför över 30 lån med bara 1 upplysning
  • Välj bästa erbjudandet
  • Samla dina lån - Enkelt och effektivt
  Lånebelopp: 20 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 2,99 % - 29,95 %
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. (Uppdaterat 2022-05-25.)
  • Aviavgift: 19 kr
  • Flexibel bank med bra service.
  • En av de ledande bankerna för privatlån.
  Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 15 år
  Uppläggningsavgift: 399 kr
  Effektiv ränta: 6,16 % - 28,44 %
  Räntan är individuell f n 5,99 % - 23,99 % och villkoren bestäms efter kreditprövning. Vid ett lån på 65 000 kr upplagt på 5 år med exempelräntan 10,99 % (effektiv ränta på 12,50 %), blir det totala beloppet att betala 86 436 kr, vilket motsvarar 1 441 kr/mån.
  • Jämför 40 långivare
  • Få flera erbjudanden på en ansökan
  • Jämför privatlån, samlingslån och billån
  Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
  Återbetalningstid: 1 – 20 år
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Effektiv ränta: 3,01 -29,95 %
  Mycket snabbt svar
  Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 150 000 kr med en löptid på 12 år , en nominell ränta på 6,4 % utan uppläggnings- eller aviavgifter blir den effektiva räntan 6,59 %. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.).
Lån anpassade för dig

Varför skall jag använda Privatlånlistan?

 1. Vi har skannat marknaden åt dig och tagit fram de lånen vi menar är bäst.
 2. Jämför och hitta det lånet som passar bäst till dig enkelt och effektivt.
 3. Få opartiska recensioner och jämförelser.
 4. Hjälp till att förstå marknaden.

Det finns väldigt många lån på marknaden för privatlån och smålån. Man behöver inte att läsa om alla lån när man skall ansöka om ett lån själv. En del lån är bättre än andra av olika anledningar som till exempel att de har lägre ränta, mindre avgifter, flexiblare avbetalningsregler och så vidare. Några låneförmedlare har fler och bättre samarbetspartners än andra och därmed är det ofta större chans att bli erbjuden ett bra lån hos de ledande låneförmedlarna. Men viktigt att poängtera är att verkligheten kan fungera annorlunda. Det är inte säkert att du får det bästa erbjudandet hos den långivaren som ser bäst ut på pappret. Manuell genomgång och andra faktorer kan påverka ett låneerbjudande positivt. Det enda sättet att få reda på vilket erbjudande man kan få hos en aktör att att ansöka och se vilket erbjudande man får.

För att hjälpa dig att göra marknaden översiktlig och enklare har vi tagit fram de lån och låneförmedlare vi menar är bäst. Det gör det enklare för dig att hitta det privatlånet eller snabblånet som passar bäst till dig.

Hur gör jag när jag skall ansöka om lån?

 1. Jämför och hitta det lån som du tänker passar bäst till dig.
 2. Tryck på ansök-knappen och fyll i dina uppgifter hos långivaren.
 3. Jämför de erbjudanden du får.
 4. Signera låneavtalet digitalt med BankID.
 5. Du får in pengarna på kontot.

Vad är ett privatlån? Så här fungerar ett lån utan säkerhet.

Privatlån är ett lån utan säkerhet där du kan använda pengarna till vad du vill. Privatlån kallas också för blancolån, banklån och flexibelt lån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver ställa säkerhet, alltså pantsätta egna tillgångar för att låna pengar. När man inte ställer någon säkerhet för att få ett lån så är inte pengarna öronmärkta till någonting specifikt. Det är därför att man kan göra vad man vill för pengarna med ett privatlån. . Detta är en viktig anledning till att privatlån är lån många efterfrågar. Här kan du läsa mer om lån utan säkerhet i vår artikel vad är ett privatlån. Det kan också vara värt att poängtera att vissa långivare tillåter inte att man använder lånet som man vill, som till exempel på kontantinsatsen.

Med ett lån med säkerhet, som till exempel ett traditionellt billån, så pantsätts bilen i lånet. Detta betyder att du måste använda lånet till att köpa den bilen som är pantsatt. För banken är det en fördel att få en säkerhet satt i lånet då det minskar bankens risk för att inte få tillbaka pengarna. Ifall du skulle få problem att betala tillbaka ditt lån, så kan banken ta säkerheten i lånet.

En av de största fördelarna med ett privatlån är att man kan göra vad man vill för lånet. Oavsett hur du använder ditt lån så bör du använda pengarna förnuftigt så att inte lånet går ut över din ekonomi.

Ett kärt barn har många namn, privatlån kallas också för blancolån, banklån, lån utan säkerhet, konsumtionslån och flexibelt lån. De är alla samma typ av lån, ett lån utan säkerhet.

Flexibel och digital låneprocess

En fördel med lån utan säkerhet är att ansökningsprocessen är enklare och snabbare jämfört med lån med säkerhet som till exempel bolån. När du ansöker om ett privatlån kan du göra hela processen på internet och du kan signera dokumenten till lånet med BankID. Med digital låneprocess betyder det att datasystemet till banken kan bestämma att ge dig ett lån direkt om din ansökan godkänns av bankens krav. En del banker kan då ge dig svar direkt. Om däremot banken är osäkra och vill fråga dig fler frågor för att eventuellt ge dig ett lån så blir processen manuell, och då tar den självklart längre tid.

Bankernas digitalisering har för med sig att låneprocessen är snabb hos nästan alla banker eftersom att hela ansökningsprocessen kan göras helt digitalt om du har en bra ekonomi.

Utbetalningstiden på ett privatlån är normalt 1 – 3 dagar

I princip alla privatlån på marknaden har digital ansökningprocess. När man ansöker digitalt internet och att signerar med Bank ID (elektronisk ID) tar det normalt mellan 1 – 3 arbetsdagar för pengarna att komma in på ditt konto efter att lånet är beviljat. I vissa fall kan du ha pengarna på kontot samma dag som du ansöker, om du ansöker tidigt på dagen. Sänder du lånedokumenten med vanlig post tar det längre tid.

Fokusera på att få lägst möjlig ränta och kostnader på ditt lån

Vi vill poängtera att det är viktigare att man får ett bra låneerbjudande, med en fördelaktig ränta, än att man får lånet utbetalt snabbt. När man ansöker om lån bör man inte stressa. Man bör sätta sig ner och göra en egen lånekalkyl så att man ser hur mycket man har råd att låna till vilken ränta. Du bör välja lånet med den lägsta räntan och de lägsta kostnaderna, inte det lånet som eventuellt blir utbetalt snabbast.

Därför kan ett privatlån användas till vad man vill

Med ett privatlån kan du använda pengarna som du vill. Skall du renovera huset, fixa på bilen eller kanske åka på en spännande resa? Kanske behöver refinansiera kreditkort, smålån, sms-lån eller andra krediter? Du kan använda lånet precis som du vill. Vi rekommenderar att du använder lånet med sunt förnuft oavsett vad du gör.

Anledningen till att man kan använda ett privatlån utan säkerhet till vad som helst är att det inte är en vara eller produkt som är satt som pant i lånet. När ett lån har pant måste lånet användas till att köpa den pantsatta produkten som till exempel huset eller bilen. Med ett lån utan säkerhet är det ingen pant i lånet och just därför kan det användas fritt till vad som helst. Viktigt att poängtera är att vissa långivare har krav på att man inte får använda lånet till vissa saker som till exempel kontantinsatsen.

Vanliga användningsområden för privatlån är att renovera huset, reparera eller köpa bil och till att samla lån och krediter.

Låna till kontantinsatsen

Behöver du låna pengar till kontantinsats för att kunna köpa bostaden du drömmer om? Läs mer om vad du bör tänka på när du skall låna pengar till kontantinsatsen. När man köper bostad måste man betala minst 15% av priset på bostaden i kontantinsats, resten(85%) kan vara bolån.

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket får jag låna beror på vilken typ av lån du skall ta. När det gäller privatlån erbjuder bankerna på marknaden mellan 5000 – 600 000 kr, men det betyder inte att alla får låna upp till maxbeloppet. Det finns många faktorer som påverkar hur mycket du kan låna, de viktigaste faktorerna är din inkomst, din kredithistorik, din disponibla inkomst(hur mycket pengar du har efter alla fasta kostnader varje månad), din anställningssituation och din ekonomi som helhet.

Det finns inget facit på hur mycket du kan låna. Olika banker kan komma fram till olika maxbelopp. Det enda sättet att ta reda på hur mycket du kan låna är att ansöka och se vilka låneerbjudanden du får. Oavsett hur stort lån banken kan vara villig att ge dig är det viktigt att du själv räknar ut och kalkylerar på hur stort lån du själv har råd att ta. Låna aldrig mer än du har råd till.

Vilken ränta får jag på privatlånet?

Räntan på ett lån utan säkerhet sätts normalt hos de flesta banker och långivare individuellt för privatlån efter en kreditprövning. Beroende på hur din ekonomi och situation ser ut blir du erbjuden en ränta som ligger mellan ca 3 – 30%, så skillnaden på räntekostnaderna varierar mycket från lån till lån. Några banker och långivare har en fast ränta för alla ansökande oavsett hur din ekonomiska situation ser ut. De flesta långivarna har ett räntespann där räntan sätts individuellt till en rörlig ränta. För att kunna veta vilken ränta du kan få hos de flesta långivarna måste du ansöka för att se vilket låneerbjudande du får.

Vilka faktorer påverkar räntan på ett privatlån utan säkerhet

Många faktorer kan påverka vilken ränta du blir erbjuden. Viktiga faktorer är din intäkt, hur stort lånebelopp du önskar, din ekonomiska situation, din kredithistoria, ditt civilstånd, din boendeform, din anställningsstatus och andra faktorer. Desto bättre din ekonomiska totalsituation ser ut desto lägre ränta får du som regel. Bankernas olika riskmodeller kan variera, det betyder att du kan få olika ränteerbjudanden hos alla banker du ansöker hos.

Vad är skillnaden på nominell och effektiv ränta?

Den nominella räntan är kostnaden du har på pengasumman på lånet. Detta är den räntan bankerna oftast pratar om. Den effektiva räntan är den faktiska kostnaden för lånet. I den effektiva räntan är alla avgifter och kostnader medräknat så denna representerar den faktiska kostnaden för ditt lån.

Om du har ett lån med en nominell ränta på 10% och du i tillägg har uppstartsavgift, aviavgift eller andra typer av kostnader så kanskje den effektiva räntan hamnar på 11%. Den effektiva räntan är alltid högre än den nominella eftersom alla avgifterna medräknas..

När du tar ett lån bör du se på den effektiva räntan men också ha en förståelse för vad den nominella betyder så att du förstår hur kostnaderna räknas ut på ditt lån.

Varför blev inte min låneansökan godkänd?

Det kan vara flera anledningar till att en låneansökan inte blir beviljad. Varje bank har sina egna ansökningskrav och i tillägg måste din ekonomiska situation se tillräckligt bra ut för att få lån. Här kan du läsa mer om varför får jag avslag på min låneansökan.

jämfor privatlån och blancolån

Privatlån är mycket billigare än sms-lån och snabblån

Privatlån är att rekommendera framför snabblån och sms-lån därför att räntan är mycket lägre. Den effektiva räntan på privatlån ligger på mellan ca 2,95% – 29,9% där de flesta av lånen som utbetalas har en effektiv ränta på mellan 4% – 16%. Snabblån har en nominell ränta som ligger på mellan ca 27% – 40% med en effektiv ränta som oftast ligger mellan 40% – 80%.

Har du möjligheten rekommenderar vi privatlån före snabblån.

Samla lån – spara pengar

Privatlån och blancolån som det också kallas passar helt utmärkt till att samla dyra lån och krediter som snabblån, sms-lån, kontokrediter och kreditkortsskulder. Anledningen till att privatlån passar utmärkt till att samla lån är att med lån utan säkerhet kan du få både lägre ränta och avgifter än på de mindre sms-lånen.

Räntan på ett privatlån kan ligga mellan 3% – 30% men vanligtvis blir du erbjuden en ränta på mellan 4% – 17%. Smålån kan ha en effektiv ränta på flera hundra procent. Så här kan det vara väldigt mycket pengar att spara. En ränta på till exempel 20% ger dubbelt så hög räntekostnad som en ränta på 10%.

När du samlar lån får du lån hos en långivare istället för hos flera långivare. Detta betyder att du bara får avgifter på ett lån i stället för på flera lån. Om man antar att avgifterna hos varje långivare är ungefär lika stora så kan du få ned kostnaderna på avgifter kraftigt. Det är 5 gånger dyrare att ha avgifter på 5 lån istället för på 1 lån.

Har du dyra lån och krediter så bör du samla dina lån så fort som möjligt om du har möjlighet. Du kan spara mycket pengar på att refinansiera dyra lån.

Du kan samla lån på två sätt

Det finns i huvudsak två sätt att samla sina lån i en refinansiering. När du ansöker om att samla dina lån kan du antingen låta banken betala ned dina gamla lån åt dig eller du kan betala ned dina gamla lån själv med det nya lånet som du har beviljats. Några banker kan ha som ett krav att lånet skall vara öronmärkt till nedbetalning av gamla lån och att banken skall betala ned dina gamla lån åt dig för att du skall få beviljat din låneansökan.

Så här samlar du dina lån

Först räknar du ut hur mycket lån du har utestående totalt, dvs din totala låneskuld som du vill refinansiera.  När du har räknat ut din låneskuld ansöker du om att samla dina lån till detta belopp hos långivare som erbjuder privatlån. Här kan du ansöka hos både låneförmedlare eller hos banker.

När du har ansökt om att samla lån väntar du på att se vilka erbjudanden du kan få. Vi rekommenderar att du ansöker på flera ställen för att se var du får det bästa erbjudandet. Får du ett lån med en bättre ränta än du har på dina gamla lån kan du använda det nya lånet till att betala ned de gamla och på så sätt spara pengar.

Kom ihåg att det är kostnadsfritt att ansöka om att samla lån och att du inte behöver svara ja till ett erbjudande. Så det finns egentligen ingenting att förlora på att se vilket erbjudande man kan få till att samla sina lån.

Fördelar med privatlån

 • Flexibelt lånebelopp på mellan 5000 – 600 000 kr.
 • Ansökningsprocessen är digital.
 • Låna utan säkerhet – Du behöver inte ställa säkerhet för att få lån.
 • Du kan använda lånet till du vill.
 • Det är lägre ränta på privatlån än på smålån och kreditkort.
 • Större låneram – Privatlån har en större låneram än kreditkort och smålån.
 • Passar mycket bra till att samla små lån och dyra krediter på grund av högre låneram och lägre ränta än på smålån och de flesta kreditkort.

Fördelar med att samla lån

 • Du får lägre kostnader! Du kan få en lägre ränta och därmed lägre månadskostnader på det nya lånet. Skillnaden kan vara mycket stor och kostnaden kan gå ned med flera tusen kronor i månaden beroende på hur mycket skulder och krediter du har sedan tidigare.
 • Färre avgifter. Du får avgifter hos bara en långivare istället för hos flera.
 • Du får mer pengar över varje månad.
 • Lånet kan betalas ned snabbare.
 • Du får bättre ordning och kontroll på din ekonomi. Det är mycket enklare att hålla kontroll på ett lån istället för flera.
 • Din ekonomi blir med förutsägbar.

Andra banker och långivare för privatlån

Andra banker och långivare med privatlån och lån som inte är med på listan: Leta Lån, Bynk, Nordax Bank, Ikano Bank, Ica Banken, Komplett Bank, Ellos privatlån, Euroloan, Lendify, SevenDay, ZensumConsectorNordnet, LeasyHandelsbankenDanske Bank, Qliro, Länsförsäkringar BankWasa Kredit, Forex BankSEB, NordeaRemember, Swedbank Privatlån, Svea EkonomiAvida Finans, Bluestep BankMarginalen Bank, Julalånet, Resurs Bank, Skandia privatlån, DNB Privatlån, Collector Bank, Lånekoll, Halens Privatlån och Instabank.

Lite mindre kända banker och långivare: Balanzia, Bigbank, Brabank, Brocc, Credento, Ecster, Loan Butler, GoodCash, Konsumentkredit, Nystart Finans, Avanza och Villabanken.

Banker och långivare med mindre lån: Ferratum, Northmill Bank, Klara Lån, Cashbuddy, Fairlo, Credway, Easycredit, och Meddelandelån.

På vår sida hittar du också flera företagslån och andra sidor som Klarna, Toborrow, Monetise, Froda företagslån, Ferratum företagslån, Lånforum och OPR företagslån.

Artiklar om privatlån

När vi sätter tärningskast på ett lån på försöker vi att se på helheten på lånet och villkoren. Vi ser på räntan, nedbetalningstid, avgifter, omdömme, websideinformation osv. Se det inte som et facit.

BankID
När du skall söka ett privatlån så har det smart att ha skaffat BankID så att du får snabbast möjlig behandling av ansökan. Flera banker ger dig svar med en gång om du har BankID.

Räntan
Du som tänker på att skaffa ett lån så kan det vara smart att se på vad som händer med styrningsräntan från Centralbanken.

Gå hit för att jämföra kreditkort i Sverige eller hit för att jämföra beste kredittkort i Norge. För privatlån i Norge gå hit till beste forbrukslån i Norge.